صنایع غذایی
اطلاعات تخصصی صنعت غذا
پیام مدیریت وبلاگ :
با سلام خدمت شما بازدیدكننده گرامی ، به این وبلاگ خوش آمدید . لطفا برای هرچه بهتر شدن مطالب این وبلاگ ، من را از نظرات و پیشنهادات خود آگاه سازید و به من در بهتر شدن كیفیت مطالب وبلاگ یاری رسانید .

rss

درباره من
بازدیدکننده محترم در صورت نیاز به اطلاعات ارائه شده, می توانید با درج عنوان مطلب در قسمت نظرات, درخواست خود را مطرح فرمائید.
اینجانب نیز در اسرع وقت نسبت به ارسال آن به آدرس شما اقدام خواهم نمود.
موضوعات مطالب
آرشیو مطالب
آمار و امكانات
تعداد بازدیدها :
افراد آنلاین :



در اين وبلاگ
در كل اينترنت

آشنایی با رشته مهندسی علوم و صنایع غذایی

علوم غذایی عبارت از مجموعه ای مرتب و منظم از دانش و فهم ماهیت، ترکیب ورفتار مواد غذایی تحت شرایط مختلف است. علوم پایه و فزیک و شیمی و زیست شناسی و از علوم جدیدتر بیوشیمی و میکروبیولوژی همگی در علوم غذایی مورد استفاده قرار می گیرند

شناسایی اجزای تشکیل دهنده یکی رژیم غذایی، ذخیره و نگهداری مواد غذایی با حداقل نقصان ارزش غذایی در حوزه علوم غذایی است و استفاده از این اطلاعات جهت تولید، فرآوری، نگهداری و حمل و نقل در حوزه مهندسی صنایع غذایی است. در واقع یک مهندس صنایع غذایی با تحصیلات عالی در علوم پایه و علوم مربوطه به مواد غذایی درامر تولید، طراحی، فراوری، نگهداری و حمل و نقل مواد غذایی فعالیت مینمایند

این رشته در گذشته با نام مهندسی کشاورزی گرایش صنایع فرآورده های کشاورزی در دانشگاههای کشور ارائه شده و از سال ۱۳۷۱ به طور رسمی به مهندسی علوم و صنایع غذایی تغییر نام داده است. کلیه عملیاتی که پس از صید و برداشت محصولات زراعی و باغی و یا ذبح دام انجام شده و مواد خام را به ماده غذایی آماده مصرف تبدیل می کند، شامل روشهای نگه داری، فرآوری، بسته بندی و… زیر مجموعه این گرایش می باشند

هدف از این رشته، تربیت نیروهای متخصصی است که بتوانند در زمینه هایی چون اجرای عملیات تبدیل مواد غذایی، نگه داری محصولات کشاورزی، کنترل کیفیت، کمک به طراحی و بهینه سازی خطوط تولید در کارخانه های مورد نظر فعالیت کرده هدایت، نظارت و مسوولیت فنی واحدهای تولید فرآورده های مختلف غذایی را بعهده گیرند

نیاز روز افزون جامعه به غذا و رشد بی رویه جمعیت و کاهش منابع غذایی، همچنین حجم بالاي ضايعات بخش کشاورزي و نيز عدم استفاده بهينه از فرآورده هاي جانبي اين بخش یکی از مهمترین مسائلی است که توجه دولتمردان، اندیشمندان و محققان را به خود معطوف داشته است. در این راستا، لزوم استفاده بهینه از منابع غذایی موجود و به کارگیری روشهای مطلوب نگه داری و جلوگیری از ضایعات بی رویه محصولات کشاورزی، تأمین منابع جدید غذایی، بسته بندی مناسب به منظور حفظ و بهبود کیفیت محصولات و … ، از جمله مواردی است که اهمیت آن بر هیچکس پوشیده نیست

علاوه بر این، رشد و توسعه جوامع و پیشرفت علوم و صنعت، سبب پیدایش عادات و سبک های نوین غذایی شده، به گونه ای که نیاز به تنوع محصولات و پیدایش فرآورده های جدید غذایی و کمک غذایی به شکل روز افزونی احساس می گردد. بدین سبب رابطه مستقیم رشته صنایع غذایی با سلامت مردم و توجه خاص دولت و مردم به کمیت و کیفیت غذایی جامعه و ایجاد کارخانجات جدید صنایع غذایی و … ، همگی دلایل بارزی هستند که اهمیت این رشته تحصیلی را نشان می دهند

امنيت غذايي جزو مهم‌ترين اهرم‌هاي استراتژي ملي براي استقلال و خود کفايي است. استفاده بهينه از مواد غذايي و کاهش ضايعات آنها و مديريت صحيح بر منابع آن و نيز استفاده از علوم و فنون روز به منظور حفظ کيفيت و افزايش عمر نگهداري مواد غذايي نيازمند نيروهاي متخصص و کار آزموده در اين زمينه است. بديهي است نيل به اين هدف جز با در اختيار داشتن نيروي انساني متخصص که توانايي‌هاي خود را در محيط آموزش و علمي مناسب کسب نكرده باشد، امکانپذير نخواهد بود. لذا ضروري است متخصصيني تربيت شوند که بتوانند در امور مربوط به مديريت، برنامه ريزي، نظارت، آموزش و تحقيق در امور فوق خدمت كنند.

علاوه بر اهميت حياتي ايمني در صنايع غذايي، امروزه اين صنايع همانند بسياري از صنايع ديگر، بايد قادر باشند تا مسير بسي پيچيده و سختي را براي ارضاي تنوع‌طلبي مصرف‌کنندگان و همچنين رقابت در بازار ديناميک صنعتي و صادرات ملي طي نمايند. در جهان امروز استفاده از مجموعه آخرين دانش‌ها و يافته‌هاي بشري و بهينه‌سازي آنها، افزايش راندمان و بهره‌وري را در اين صنعت به ارمغان آورده است. اين روش‌ها باعث گرديده تا فرآيندهاي صنايع غذايي ويژگي‌هاي بخصوصي را پيدا نمايد. اهم اين ويژگي‌ها عبارتند از:

1- بهبود کيفيت

2- تضمين کيفيت

3- بالا بردن ظرفيت توليد

4- کاهش مصرف انرژي

5- پايين آوردن دخالت نيروي انساني در فرآوري صنايع غذايي به منظور کاهش انواع آلودگي‌ها به جهت تضمين امنيت غذايي

6- کاهش ضايعات

7- افزايش راندمان و بهره‌وري

در مورد تفاوت این رشته با رشته های علوم و صنایع غذایی و مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی، گفته میشود که :

·         رشته علوم و صنایع غذایی به کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی میپردازد.

·         مهندس شیمی گرایش صنایع غذایی در زمینه ی طراحی دستگاه های تولید مواد غذایی، خصوصیات دستگاه های فوق، خطوط تولید و ارتباط بین دستگاه ها مطالعه می نماید.

·         مهندش کشاورزی گرایش علوم و صنایع غذایی نحوه تبدیل و نگه داری محصولات کشاورزی به صورت فرآورده های قابل مصرف و با کیفیت خوب را مطالعه و بررسی میکند.

 

1.    توانمندی ها و ویژگی های لازم

 درس های شیمی و زیست شناسی در رشته ی مهندسی علوم و صنایع غذایی مثل سایر رشته های مهندسی کشاورزی از اهمیت بسیاری برخوردار است. چون در رشته ی مهندسی علوم و صنایع غذایی بیشتر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مواد غذایی بررسی میشود ، دانشجوی این رشته باید به درس های شیمی، فیزیک، زیست شناسی و کارهای آزمایشگاهی علاقه مند باشد. عصر آینده، عصر تخصص گراییست و اگر دانشجویان مهندسی علوم و صنایع غذایی میخواهند در صنعت موفق باشند، باید تمرین کار گروهی کرده و نظم را در انجام کارهایشان در نظر بگیرند.

در ضمن از آن جا که زمينه اشتغال متخصصان اين رشته بيشتر در کارخانجات اعم از آزمايشگاه و خط توليد است، داوطلب بايد از توان جسمي مطلوب و نيز دقت کافي بهره‌مند باشد.

 

2.    فرصت های شغلی

هدف این رشته تربيت نيروي انساني متخصص مورد نياز کشور براي اداره و توسعه واحد‌هاي صنايع غذايي و نظارت بر مراکز کنترل مواد غذايي، با توجه به اولويت‌هاي مورد نظر است.  فارغ التحصيلان رشته مهندسي علوم و صنايع غذايي پس از پايان تحصيلات، بسته به توانايي‌هاي فردي و علمي خود، مي توانند مسووليت‌هاي متفاوتي نظير: مديريت توليد کارخانجات،مسئوليت فني، مسئوليت آزمايشگاه‌ها، انجام فعاليت‌هاي تحقيق و توسعه، ساخت محصولات جديد، افزايش توليد، کاهش ضايعات، بسته بندي و ارائه مشاوره علمي به واحدهاي توليدي و ... را بر عهده گيرند.

بر اساس قانون، هر کارگاه یا کارخانه  تولید مواد غذایی پیش از آغاز فعالیت خود باید پروانه  مسئول فنی را از وزارت بهداشت دریافت کند و برای تهیه آن لازم است یک مهندس علوم و صنایع غذایی به عنوان مسئول فنی معرفی شود. براساس آمار موجود، در میان رشته های مهندسی کشاورزی رشته ی علوم و صنایع غذایی از بیشترین درصد اشتغال برخوردار بوده و فارغ التحصیلان آن از نظر اشتغال مشکلی نداشته اند. بر خلاف برخی از رشته های کشاورزی مثل علوم دامی یا زراعت، دختران میتوانند در رشته علوم و صنایع غذایی حضوری فعال داشته باشند.

 

3.    مراکز علمی، دانشگاهی

برخی دانشگاه هایی که در رشته های مختلف صنایع غذایی دانشجو می پذیرند عبارتند از: - 

 دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه شریف

دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

دانشگاه آزاد- واحد علوم و تحقیقات

مرکز آموزش علمی کاربردی صنعت غذای تهران

 دانشگاه فروسی مشهد

 دانشگاه صنعتی اصفهان

دانشگاه آزاد ورامین

 

 

شهرک فناوری صنایع غذایی و بیوتکنولوژی

پارک بازاریابی
پارک بازاریابی ایران آموزش، پژوهش و مشاوره در حوزه بازاریابی و تجاری سازی محصولات و صنایع غذایی

شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان
شهرک تحقیقاتی و دانشگاهی

 

6.   واحد های درسی پایه و تخصصی دانشجویان کارشناسی

ردیف    

نام درس

ردیف      

نام درس

۱

آشنایی با کامپیوتر

۲

آمار و احتمالات

۳

اصول طراحی کارخانجات مواد غذایی

۴

اصول عمل آوری خشکبار

۵

اصول مهندسی صنایع غذایی

۶

اصول نگهداری مواد غذایی

۷

اقتصاد و مدیریت صنعتی

۸

اقتصاد کشاورزی

9

بسته بندی مواد غذایی

10

بهداشت و ایمنی کارخانه

۱۳

بیوشیمی عمومی

۱۴

تجزیۀ مواد غذایی

۱۵

تصفیه آب و فاضلاب

۱۶

تغذیه

۱۷

تغذیه

۱۸

تکنولوژی نوشابه های صنعتی و سنتی

۱۹

تکنولوژی روغن

۲۰

تکنولوژی غلات

۲۱

تکنولوژی قند

۲۲

دامپروری عمومی

۲۳

رسم فنی ۱

۲۴

ریاضیات ۱

۲۵

ریاضیات ۲

۲۶

زراعت عمومی

۲۷

زراعت نباتات صنعتی

۲۸

زیست شناسی

۲۹

سردخانه و انبار

۳۰

سمینار

۳۱

شیمی آلی

۳۲

شیمی تجزیه

۳۳

شیمی عمومی

۳۴

شیمی فیزیک

۳۵

شیمی مواد غذایی

۳۶

صنایع لبنیات

۳۷

صنایع تخمیری

۳۸

صنایع گوشت و شیلات

۳۹

عملیات کشاورزی

۴۰

عملیات کارگاهی

۴۱

فیزیک الکتریسیته و مغناطیس

۴۲

فیزیک عمومی

۴۳

گیاهشناسی ۱(فیزیولوژی و تشریح )

۴۴

کنسروسازی

۴۵

میکروبیولوژی عمومی

۴۶

میکروبیولوژی مواد غذایی

۴۷

کارآموزی

۴۸

کنترل کیفی مواد غذایی

       

7.    منابع آزمون کارشناسی ارشد:

شیمی مواد غذایی:

شيمي مواد غذايي, دکتر حسن فاطمي, شرکت سهامي انتشار

مباني شيمي مواد غذايي, ترجمه دكتر بابک قنبرزاده, انتشارات آييژ

ميکروبيولوژي مواد غذايي:

ميکروبيولوژي غذايي مدرن, جيمز.ام. جي ,جلد 1 و2 , ترجمه دکتر علي مرتضويان و ..., انتشارات دانشگاه فردوسي مشهد

ميکروب شناسي مواد غذايي, ويليام فريزر و دنيس وستاف, ترجمه دکتر حاجيه قاسميان صفايي, انتشارات ماني

اطلس ميكروبيولوژي مواد غذايي، سيد علي مرتضوي و همكاران، انتشارات دانشگاه فردوسي مشهد

تکنولوژي روغن:

چربي ها و روغن هاي نباتي خوراکي, ويژگي ها و فرآوري, ترجمه و تدوين فرشته مالک, انتشارات فرهنگ و قلم

تکنولوژي غلات:

مقدمه اي به تکنولوژي فرآورده هاي غلات, مهندس رسول پايان, انتشارات نورپردازان

مباني فرآورده هاي غلات, جلد 1 و2 , دکتر ناصر رجب زاده, انتشارات دانشگاه تهران

تکنولوژي کمپوت و کنسرو:

کنسروسازي , مهندس رسول پايان, انتشارات آييژ

اصول کنسرو سازي, جواد حصاري

اصول نگهداري مواد غذايي:

اصول نگهداري مواد غذايي, دکتر حسن فاطمي

تکنولوژي لبنيات:

تکنولوژي شير و فرآورده هاي لبني, ترجمه دکتر علي مرتضويان و ..., انتشارات دانشگاه فردوسي مشهد

صنعت شير، جلد 1 و 2، ترجمه فرهاد فرهنودي، انتشارات شركت جهاد تحقيقات و آموزش

تکنولوژي قند:

اصول صنايع شکر, مهندس غلامرضا مصباحي

تکنولوژي قند, مهندس رضا اسماعيل‌ زاده كناري

اصول مهندسي صنايع غذايي:

اصول مهندسي صنايع غذايي, آر. پائول سينگ, ترجمه دکتر عتي مرتضويان و ..., انتشارات دانشگاه فردوسي مشهد

اصول انتقال حرارت, دکتر محمد چالکش اميري, انتشارات دانشگاه صنعتي اصفهان

اصول طراحي کارخانجات:

اصول طراحي کارخانه هاي مواد غذايي, مهندس رضا اسماعيل زاده کناري و دکتر علي معتمد زادگان, نشر علوم کشاورزي

ساير مراجع:

principles of food chemistry, John M . deMan ,Aspen publisher ,Inc

Food, the chemistry of its components, T.P Coultate, south bank university, London, UK

Food chemistry, H.D.Belitz, W. Grosch, springer

Bailey's Industrial fat & oil products, ed.Y.H.Hui, John Wiley and sons Inc. USA

Modern dairy technology, vol 1 &2 , Robinson R.K, Aspen pub

cereal & cereal products: chem. & tech. Dendy, D.A.V, Aspen pub

processing vegetable: Sci & Tech. Smith, D.S, Technomic pub

Sugar Technology, beet & cane manufacture, Van Der Poel, P.W. BSDF, pub

 

8.    رسانه ها

فود پرس

مرجع صنایع غذایی ایران

سایت جهانی اطلاع رسانی قارچ

سایت خبری (ایران فود نیوز)

خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)

خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)

 
 
 

پایگاه خبری بین المللی زعفران

 

کتاب یلوپیج ایران

 

9.    سایت های صنایع غذایی

 

دایرکتوری صنایع غذایی

جامع صنایع غذایی

 
 

سایت تخصصی صنعت شیر ایران
انواع مقالات و مطالب درباره شیر و مواد استحصالی از آن

ایران شف تنها بانک اطلاعات مرجع هتلها،رستورانها،فست فودها و...
بانک اطلاعات مرجع :هتلها،رستورانها،فست فودها ، تالارها،کیترینگ ها، سفره خانه های سنتی ،کافی شاپ ها و موادغذایی

مرجع صنایع غذایی ایران

 توسعه مواد غذایی

انجمن نان ایران

10.                         وبلاگ ها

گیاهان سحرآمیز

 
 

زیتون ایرانی

 

وبلاگ تخصصی صنعت لبنیات

 

وبلاگ تخصصی صنایع غذایی

نشریه محبوب صنایع غذایی

 

صنایع غذایی

 

وبلاگ صنایع غذایی دانشجویان دانشگاه تهران

ماشین سازان صنعت روغن نباتی در ایران

 

DIMIT


برچسب‌ها: مهندسی صنایع غذایی, مهندس بختیاری, مهندسی چیست, صنایع غذایی, استخدام